Belysning i din monter

Satsa på belysningen

Att ljussätta din monter på rätt sätt kan avgöra om besökarnas intresse väcks – eller om de passerar förbi. Peter Jernberg, Stockholmsmässans ljusexpert, ger här några tips på hur du ska lyckas.

Varför ljussättning?
Många behandlar frågan om ljus alltför lättvindigt. Att ljussätta en monter handlar inte bara om att göra montern ljus, utan också om att skapa stämningar. Bland tusentals besökare och mängder av montrar gäller det att sticka ut och att förstärka ditt budskap. Ljus är ett utmärkt verktyg som alltför få aktivt använder i sin monterdesign.

Tänk efter före
För utställaren är det ofta självklart vilka produkter man vill fokusera på under en mässa. Likväl som placeringen av produkten är viktig, är också ljussättningen ett sätt att skapa fokus. Det handlar om allt från armaturvalet till ljuskällan som sådan. Ta med ljussättningen som en naturlig del i hur du planerar att visa dina produkter och tjänster.

Placera rätt
Placera dina strålkastare så att de framhäver produkten för den som ser montern utifrån. Det viktiga är att fånga den förbipasserande mässbesökarens intresse, och att montern ser inbjudande ut. Ofta är det lämpligt att lysa in i montern, inte ut från den. Är strålkastarna inne i montern felplacerade är risken stor att besökaren blir bländad. Att försöka göra affärer med någon som måste kisa eller hålla handen för ögonen är långtifrån optimalt. Att skapa välbefinnande är minst lika viktigt som att visa själva produkten.

Välj rätt ljuskälla
Representerar din monter ett företag med stark miljöprofil? Tänk då på att detta ska genomsyra även belysning och elförbrukning. LED-lampor som drar minimalt med ström kan vara ett val. Är din viktigaste prioritering färg och estetik är valet av ljuskälla oerhört viktig. Olika ljuskällor passar i olika sammanhang. Vissa produkter lämpar sig bäst att visa i dagsljus; använd då en ljuskälla med dagsljusegenskaper. Tänk också på att vissa av de mer moderna ljuskällorna inte har optimala egenskaper för färgåtergivning (till exempel LED). Är färgåtergivningen viktig, välj en ljuskälla med högt RA-index, till exempel halogen eller vissa typer av metallhalogen.

Prioritera konstraster
Ett fel många gör är att ha ett för starkt allmänljus vilket kan ge montern ett platt, ljust och tråkigt intryck. Ta inspiration från teaterns värld. Där är sällan hela scenen upplyst utan man punktbelyser det man vill framhäva.

Våga fråga!
Vill du jobba med ljussättningen av din monter men är tveksam till hur du ska göra, hjälper Stockholmsmässan mer än gärna till. Det kan löna sig att betala för kompetensen och få rätt ljus, i stället för att bara lägga en massa pengar på utrustning. Ibland kan större effekt nås med färre armaturer – bara man använder dem rätt.