Det externa sjukhuset på Stockholmsmässan avvecklas

Region Stockholm har beslutat att det externa sjukhuset på Stockholmsmässan ska avvecklas. Nedmonteringen kommer att ta cirka fem veckor och sker på ett så effektivt och hållbart sätt som möjligt. Sjukhuset byggdes på uppdrag av Region Stockholm med syftet att utgöra en extra kapacitet om den vanliga akutsjukvården inte skulle komma att räcka till under corona-pandemin.

Söndag 22 mars fick Stockholmsmässan klartecken att sätta igång med bygget av det externa sjukhuset i delar av Stockholmsmässans anläggning. Ett intensivt arbete påbörjades direkt – ett välfungerande samarbete med Region Stockholm, Locum och Försvarsmakten. Enbart från Stockholmsmässan sida arbetade över 200 medarbetare i treskift för att färdigställa sjukhuset inom den snäva tidsramen. Torsdag 9 april stod ett sjukhus med 600 vårdplatser redo att tas i bruk.

I förra veckan stod det klart att regionen nu befinner sig i en bättre situation än vad man i mars vågat tro, och att det externa sjukhuset glädjande nog aldrig behövdes tas i bruk. Avvecklingen av sjukhuset är igång och nedmonteringen beräknas ta cirka fem veckor och kommer att ske på ett så effektivt och hållbart sätt som möjligt. Vi kommer att spara allt material som kan behövas i framtiden, och sorterar det som ska gå till återvinning.
Vi på Stockholmsmässan är oerhört stolta över att ha kunnat bistå Region Stockholm i den svåra tid som råder.

Alla frågor om sjukvården och det tillfälliga externa sjukhuset hänvisas till Region Stockholm: https://www.sll.se/