Landskap

Gör ditt mässdeltagande mer hållbart

Stockholmsmässans hållbarhetschef Linda Elmén ger utställare sina bästa tips och råd för ett deltagande med lägre klimatpåverkan. Det handlar om planering och cirkulärt tänk säger hon.

– Störst skillnad kan du göra före mässan, då det gäller att planera ditt deltagande, säger Linda Elmén. Att designa montern med hållbarhet i åtanke, exempelvis genom återbruk och cirkularitet är en bra start. Köp inte nytt, utan låna eller hyr din inredning. Men det slutar inte där. Här nedan följer fler tips på hur du gör ditt mässdeltagande så hållbart som möjligt. 

Monter och inredning
Av oss kan du hyra i princip allt du behöver för en helt cirkulär monter, såsom väggar, lampor, AV-utrustning, möbler och mattor. Mycket av utrustningen du hyr, till exempel våra mattor, kan användas om och om igen. Allt väntar på dig på plats när du anländer. Det är vad vi kalla smidigt och hållbart.

Profilering och marknadsföring
Om du har tänkt producera skyltar, banderoller, rollups och beachflaggor eller arbetskläder och mäsströjor är det smart att trycka dessa utan datum så att de kan återanvändas. Tänk på materialval och använd gärna ett Svanen-märkt och miljöcertifierat tryckeri. Du kan också spara in på onödiga utskrifter genom att synliggöra ditt deltagande på våra digitala skyltar och i din företagsprofil online på mässans hemsida. 

Resor och boende
Planera din resa och ditt boende. Stockholmsmässan ligger bara 9 min med tåg från Stockholms Central och 45 minuter från Arlanda. Om du åker bil kan du samåka till och från mässan med till exempel dina inbjudna besökare. På mässområdet finns Scandic Talk Hotell där utställare och besökare kan välja att bo för att slippa åka fram och tillbaka

Mat och give-aways
Maten är alltid viktig vid evenemang och alla restauranger och caféer på Stockholmsmässan är Kravmärkta (steg 1). Rådgör gärna med vår restauratör, Mässrestauranger, för att boka mat med mindre klimatavtryck och beställ gärna en vattenbehållare i stället för vattenflaskor till din monter. Det du bjuder på i montern signalerar ditt hållbarhetsarbete. Undvik onödiga give-aways och servera KRAV-märkt kaffe, snacks, med mera.

Avfallshantering
Efter mässan är avfallshanteringen en viktig del. Sortera avfallet och säkerställ med medarbetare eller monterbyggare att så sker vid både in och vid utflytt. Ta med material hem igen, använd vid nästa event eller donera till välgörenhet. Lämna nyckelband och korthållare i boxen för dessa vid utgång, så kan de återanvändas vid nästa mässtillfälle.Hållbarare monterva
l

På Stockholmsmässan kan du hyra allt som behövs för en mässa, vilket är cirkulärt! Dessutom minskar det transporter till och från mässan.

• Vi har hyrmattor som efter varje användning rengörs utan vatten eller kemikalier och används c:a 25-30 gånger

• Vi återbrukar hela eller delar av caféer, barer och scener. En scen kan hålla i 50 år.

• När det är möjligt återanvänds reglar i väggar 3–4 gånger för att sedan materialåtervinnas till fjärrvärme.

• Mässväggarna återanvänds cirka 13 gånger för att sedan materialåtervinnas till fjärrvärme.

• Färgen är Svanen-märkt och godkänd av Astma- och Allergiförbundet.

• LED-ljuskällor sänker förbrukningen av energi med c:a 10 ggr samt att livslängden är c:a 30 000 timmar.

• 98% av avfallet återvinns, återbrukas eller energiåtervinns. Vi strävar efter en effektiv resursanvändning. Vi jobbar kontinuerligt för ökad återanvändning av material, samt minskad materialanvändning och avfallsgenerering.

•  Vi har specialbyggda mobila återvinningskärl för att säkerställa enkel tillgänglighet. De är flexibla och kan placeras i hallarna eller på mässan där de passar bäst för olika evenemang.


Om Stockholmsmässans hållbarhetsarbete:

• Vår verksamhet är certifierad enligt ISO 20121, en internationell standard för hållbarhet vid evenemang. Stockholmsmässan påverkar och bidrar till en mer hållbar mötesindustri.

• Stockholmsmässan har klimatneutral el, fjärrkyla, gas och diesel.

• Majoriteten av våra fordon är elektriska.

• Stockholmsmässan respekterar mänskliga rättigheter och internationella konventioner. Vårt mål är en jämställd arbetsmiljö med mångfald och inkludering samt goda arbetsvillkor, där diskriminering inte får förekomma.

• Vi har nolltolerans mot mutor och korruption och vi ska agera affärsetiskt i alla relationer.

• Stockholmsmässan stödjer Agenda 2030 och FN:s 17 Globala mål.