Pressmeddelande

Framtidens mat: Maskar, gräshoppor eller människokött?

Är vi människor för egoistiska för att kunna leva hållbart? Är kannibalism lösningen på framtidens livsmedelsförsörjning? Har Generation Z svaren på världens livsmedelsutmaningar? Kan man lura konsumenter att göra de rätta valen? Frågorna inför framtidens matutmaningar är många. På GastroSummit får du några av svaren – men får också ta del av de senaste vetenskapliga rönen och träffa de ledande experterna. Den 3 och 4 september på Stockholmsmässan.

Programmet för höstens framåtblickande branschevent GastroSummit börjar ta form och det står redan klart att detta är något som ingen som jobbar inom livsmedelsbranschen bör missa. GastroSummit är Sveriges nya gastronomiska forum och mötesplats för framtidens mat.

Eventet är uppdelat i en inspirationsdel och en seminariedel med fyra stekheta teman: Hållbarhet, Innovation, Hälsa samt Inspiration & Framgång. Framstående profiler från branschen delar med sig av sina kunskaper och insikter. Presentationer, trender, debatter och paneler blandas med snabba startup-pitchar som livar upp.
Som bonus erbjuds flera spännande tävlingar med matkoppling, exempelvis Svenska juniormästerskapen i matlagning och Storköksmästerskapen med tema ”street food”.

Inspirationsdelen av GastroSummit har fritt inträde för branschen och kommer bland annat att bjuda på trender, företagspresentationer, foodtech startups, speaker’s corner och ett livligt tävlingsområde.
En av många spännande programpunkter är den New York-baserade fotografen Charlie Bennets enastående och nyskapande fotoutställning där han i ett samarbete med nutidens främsta kockar tolkar framtidens mat genom sin kameralins.

Seminariedelen av GastroSummit består av fyra halvdagar med aktuella teman, där man kan välja att köpa biljett till en eller flera beroende på vad man är intresserad av. Till alla teman har vi bjudit in en internationell foodtech-talare tillsammans med startup-pitcher, arrangerar en paneldebatt i ett högaktuellt ämne, presenterar en trendrapport från Food & Friends och bjuder på smakprover från vår veganstudie i landets skolor (se nedan). Dessutom får publiken möjligheten att tycka till i kontroversiella frågor med hjälp av mentometrar, så vi kan utlova hög puls!

Här följer några smakprov ur de späckade seminarieprogrammen.

Tema Hållbarhet:
Gustav ”Jävligt Gott” Johansson presenterar GastroSummits unika veganstudie som gjorts bland tusentals svenska skolbarn.
”Grönt är det nya svarta” – trendexperten Lotta Ahlvar berättar om hur hållbarhet har blivit ”hett”.
Stella-galan ­– ett kvinnligt nätverk med syfte att lyfta fram kvinnliga proffs inom svensk gastronomi.

Tema Innovation:
Cecilia Hertz, som samarbetar med bland annat NASA, designar mat för rymden – och framtiden.
”Exceptionell råvara” – vad krävs för att ta fram en exceptionell produkt? Du får även provsmaka!
Sense Lab med Johan Swahn presenterar den senaste matforskningen för alla sinnen.
Kairos Future tar pulsen på Generation Z.

Tema Hälsa:
Beteendelabbets vd Ida Lemonie berättar om hur man kan ”knuffa” matvalen rätt genom nudging.
”Kan man lita på influencers?” Paneldebatt med Sveriges främsta influencers inom mat och dryck.
Svenska Kockars Förening ställer politikerna mot väggen.
Expertsamtal: Är ”krogen” en hälsosam arbetsplats?

Tema: Inspiration & Framgång:
Paneldebatt ”Från startup till miljonförsäljning” med bland annat superentreprenören Stefan Ytterborn.
Sebastian Wussler, grundaren av Chefs Talk, om resan att skapa världens mest framgångsrika sociala branschnätverk.
Visit Sweden om måltidsturismens betydelse för Sverige.

Allt kommer att simultantolkas till engelska, vi tillhandahåller hörlurar för dem som behöver.


För mer information kontakta:
Daniel Fritzdorf, projektchef GastroSummit, 08-749 41 96, daniel.fritzdorf@stockholmsmassan.se