Pressmeddelande

Sund och hållbar arbetsmiljö – en av de stora frågorna på GastroNord 2022

Sund och hållbar arbetsmiljö – en av de stora frågorna på GastroNord 2022 Efter ett långt uppehåll är det äntligen dags att börja träffas igen!
GastroNord slår upp 
dörrarna för mässan april 2022 med en lång rad utställare som är nyfikna på att visa upp sina senaste produkter och innovationer. Ett viktigt tema under mässan kommer vara en sund och hållbar arbetsmiljö. Branschen behöver tackla klimatfrågan samtidigt som man även bör ha stort fokus på sina medarbetare och deras välmående.

– Branschens utmaningar just nu är hållbarhet, digitalisering och lönsamhet. GastroNord bidrar till att hitta lösningar genom att vi träffas och diskuterar viktiga frågor. Du får möjlighet att se lösningar som gör ditt arbete mer ekonomiskt och effektivt, påstår GastroNords nya projektledare Annika Linderoth. Miljöoch användarna är design fokus för Wexiödisk. Wexiödisk, en av årets utställare på GastroNord 2022, har stort fokus på en hållbar arbetsmiljö. Med deras lösningar kan restaurangerna och storköken bidra till en mer ergonomisk arbetsplats samtidigt som man kan göra enorma miljövinster i form av vattenbesparingar.

– En av våra lösningar återanvänder vatten från diskmaskinen som redan är varmt från tidigare diskprocess. Det innebär lägre vatten-, kem-och energiförbrukning och är en stor miljövinstsäger Wexiödisks försäljningschef Henrik Florentzson. Wexiödisk har ett enormt användarfokus vid designprocessenDiskmaskinerna ska vara enkla att manövrera samtidigt som alla onödiga manuella processer ska elimineras.

– Det vi vill trycka på är att vi vill att maskinen ska hjälpa till att göra jobbetVi vill få bort alla onödiga lyft och arbete över axelhöjd som ökar risken förförslitningsskador, hävdar Henrik Florentzson. Case: PM & VännerMichelinrestaurangens besparingar Wexiödisk har tillsammans med Michelinrestaurangen, PM & Vänner, gjort ett case där man installerat en för diskmaskin. Denna så kallade PRM-lösning är en extra enhet som man installerar före den vanliga diskmaskinen. Enheten förspolar disken med avrinnings vattnet från diskmaskinen och tar bort behovet av manuell avspolning.

– Man ska inte behöva fördiska med manuell handspolning. Det förbrukar väldigt mycket vatten och är en ergonomisk utmaning samtidigt som man binder en anställd till att göra den sysslan, påstår Henrik Florentzson. I caset kom man fram till att en restaurang som diskar 100 korgar i snitt per dag sparar cirka150 arbetstimmar per år samtidigt som man undviker 35000 monotona rörelser. Det är väldigt mycket arbetskraft som kan undvikas och bidrar till en mer ergonomisk arbetsplats