Pressmeddelande

GastroSummit bjuder på spännande tävlingar och unik veganstudie

Mer vegansk mat i skolorna! Det är vad matbloggaren Gustav ”Jävligt Gott” Johansson hoppas på. Därför arrangerar han i tillsammans med GastroSummit och matleverantören Sandborgen en studie där drygt 4000 skolbarn får prova på veganskt. Dessutom arrangeras två stora nationella tävlingar under GastroSummit: Juniormästerskapen i matlagning och Storköksmästerskapen, bägge med tema ”street food” och i samarbete med Svenska Kockars Förening. GastroSummit, Sveriges nya gastronomiska forum, äger rum på Stockholmsmässan den 3 och 4 september.

Unik veganstudie på Stockholmsskolor
4000 elever fördelade på drygt hundra skolor och förskolor i Stockholmsområdet kommer under augusti att servera vegansk mat till lunch vid två tillfällen, med recept signerade matbloggaren och kokboksförfattaren Gustav ”Jävligt Gott” Johansson. Ett urval pedagoger och elever får tycka till om maten.
– Vi vill ta reda på vilka attityder skolungdomar har till vegansk mat, eller växtbaserad mat som jag själv kallar det. Många reagerar negativt när de hör ordet ”vegansk” utan ens har smakat sådan mat, och det finns även fördomar om att den inte är näringsmässigt bra, förklarar Gustav.

Kan du ge något exempel på vad som ska serveras?
– En av rätterna är inspirerad av laxpasta som vi vet att många elever gillar, men här kommer laxsmaken istället från en algbuljong. Vi vill se till att det serveras god växtbaserad mat, för är den inte god så är det ju inte konstigt att barnen inte gillar den.

Varför ska skolorna servera växtbaserad mat?
– Det finns flera anledningar. Bra växtbaserad mat är billigare än bra animaliskt baserad mat. Det är också enklare att ta hänsyn till speciella kostval och allergier om maten från början är gluten- och laktosfri. En annan aspekt är klimatavtrycket som är betydligt lägre för vegansk mat. Det finns också en hälsoaspekt, även om den är lite mer komplex.

Veganstudien görs i samarbete med matleverantören Sandborgen – resultatet kommer att redovisas under GastroSummit då även seminariedeltagarna ges tillfälle att provsmaka rätterna från studien.

Svenska Kockars Förenings Juniormästerskap i matlagning
De tävlade får vara max 23 år, och i år har dessa tre juniorkockar tagit sig till final:
Robin Lund, Bjuv.
Samuel Petterson, Växjö.
Victor Hiller Uppsala.
Tävlingen äger rum den 3 september med start kl 13.

Svenska Kockars Förenings Storköksmästerskap
Här är fokus ”mat för många” och varje lag tillagar 100 portioner. Dessa sex lag är i final:
Konga Allhus
Team Sodexo School Restaurants
Uppsala kommun
CLV Kronoberg Växjö
Stora hammars skola Höllviken
Växjö kommun
Maten som lagas bjuds till GastroSummits gäster, totalt 600 portioner. Tävlingen äger rum den 3 och 4 september.

GastroSummit ­– ett forum för framtidens matutmaningar
Eventet är uppdelat i en inspirationsdel och en seminariedel där framstående profiler från branschen delar med sig av sina kunskaper och insikter. Presentationer, trender, debatter och paneler blandas med snabba startup-pitchar som livar upp.

Inspirationsdelen av GastroSummit har fritt inträde för branschen och kommer bland annat att bjuda på trender, företagspresentationer, foodtech startups, speaker’s corner och ett livligt tävlingsområde.
En av många spännande programpunkter är den New York-baserade fotografen Charlie Bennets enastående och nyskapande fotoutställning ”Från jord till bord” där han följer råvaran hela vägen till matbordet.

Seminariedelen av GastroSummit består av fyra halvdagar med högaktuella teman: Hållbarhet, Innovation, Hälsa samt Inspiration & Framgång. Man kan välja att köpa biljett till en eller flera av dessa halvdagsseminarier beroende på vad man är intresserad av.
Till alla teman har vi bjudit in en internationell foodtech-talare tillsammans med startup-pitcher, arrangerar en paneldebatt i ett högaktuellt ämne, presenterar en trendrapport från Food & Friends och även en Generation Z-studie tillsammans med Kairos future. Dessutom får publiken möjligheten att tycka till i kontroversiella frågor med hjälp av mentometrar, så vi kan utlova hög puls!

Läs mer på hemsidan: www.gastrosummit.se

För mer information kontakta:
Daniel Fritzdorf, projektchef GastroSummit, 08-749 41 96, daniel.fritzdorf@stockholmsmassan.se
Gustav Johansson, matbloggare och kokboksförfattare, gustav@javligtgott.se