Pressmeddelande

Digitala visionärerna Wang & Söderström ramar in Greenhouse

Den experimentella designduon Wang & Söderström gestaltar Greenhouseutställningen på Stockholm Furniture & Light Fair, 4–8 februari 2020. Därmed får Nordens främsta arena för unga, oetablerade formgivare en passande inramning: ”Vår ambition är att skapa en miljö som fusionerar det futuristiska och det samtida, det digitala och det fysiska”, säger Anny Wang och Tim Söderström.

Greenhouse, den internationella plattformen för oetablerade designer, fortsätter att växa och blomma. Satsningen - som initierades 2003 och som alstrat namn som Front, GamFratesi och Form Us With Love - får nu en specialdesignad inramning signerad hyllade Wang & Söderström. Den Köpenhamnsbaserade design- och konstnärsduon har bland annat samarbetat med Nike, Nobelstiftelsen, Röhsska museet och K-Special.

”Vi är lite svåra att ringa in”, medger Anny Wang. ”Vi är utbildade arkitekter, men jobbar lika mycket i den digitala världen. Traditionellt har ju dessa setts som varandras motsatser, den ena verklig, den andra på låtsas. Men vi är ointresserade av den indelningen. Vi förhåller oss lika pragmatiskt till båda.”

På mässan kommer denna korsbefruktning till uttryck i en 120 meter lång och 3,5 meter hög inhägnad, en kombination av digitala skärmar och storformatsbilder. ”Vi kommer att lägga vantarna på varenda storformatsskärm vi kan hitta på mässan”, säger Tim Söderström. ”Idén är att projicera digitala renderingar av naturliga element, rörliga sekvenser som understryker det vilda och växande. Det ska kännas overkligt, men ändå på riktigt. Lite odefinierat. Precis som designerna som ställer ut i Greenhouse.”

Greenhousejuryn har i år valt ut 37 fristående formgivare och 30 designskolor. Designern Jens Fager, juryns ordförande sedan 2015, ser en tydlig internationalisering. ”Bidrag från USA, Japan, England och Kina tar vi numera för givna. Men i år fick vi även sökande ända från Sydkorea, Bolivia och Mongoliet. Det ger mer differentierade uttryck, ökad dynamik.”

Pye Aurell Ehrström, partner på Marge arkitekter och ny medlem i juryn, imponerades särskilt av de sökandes företagsamhet och formglädje. ”Att få ställa ut i Greenhouse är förstås en ära, men det är också ett stort åtagande. Du ska bekosta resa och logi, produkterna ska transporteras till mässan och montern måste designas. Här finns en slående hängivenhet.”

Härnäst ska juryn nominera fem kandidater till Best Performance-priset.

”Utmärkelsen delades ut första gången 2019 och premierar den produkt som bäst uppfyller Greenhouses värdeord: nyfikenhet, innovation och hållbarhet”, säger Cecilia Nyberg, projektchef för Stockholm Furniture & Light Fair. ”Priset delas ut i samarbete med Volvo Studio och prissumman är 5 000 Euro. Plus äran och möjligheterna som uppmärksamheten ger, förstås – vinnarens möjligheter att knyta kontakter med tänkbara producenter är ju tämligen ideala.”

Juryn för Greenhouse 2020 består av:
Pye Aurell Ehrström, arkitekt
Jens Fager, designer
Björn Florman, materialexpert och hållbarhetsrådgivare
John Löfgren, designer
Anya Sebton, designer och inredningsarkitekt.