Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer i vår cookiepolicy »

The Collector’s Awards - nomineringarna till årets antikpriser klara

Om drygt två veckor öppnar Antikmässan, årets stora händelse för alla intresserade av antikviteter och samlande. Till mässan, som hålls 13 – 16 februari, kommer inte bara gräddan av Sveriges antikhandlare och samlare utan också knappt 30.000 besökare.

Under mässdagarna presenteras mottagarna av The Collector’s Awards, branschens pris till dem som bedöms ligga i topp inom de fem kategorierna: Årets antikvitet, Årets samlare, Årets nydanare, Årets dyrgrip och Årets monter. Till de tre första kategorierna blir man nominerad.

The Collector’s Awards femårsjubilerar i år, vilket bl a uppmärksammas genom öppnandet av en utställning: Wall of Fame. Utställningen presenterar alla de tidigare årens vinnare. Wall of Fame kommer självklart att växa över tid, då också de kommande årens vinnare allteftersom kommer att adderas till utställningen.

Två av vinnarna – av priserna Årets monter och Årets dyrgrip – kommer att presenteras på pressträffen, invigningsdagen den 12 februari, alltså dagen innan Antikmässan öppnar för allmänheten. Övriga tre pristagare presenteras på den speciella galakväll som hålls för branschen och utställarna.

I den del av The Collector’s Awards där pristagarna utses bland nominerade personer eller företag, finns i år nio kandidater – nio samlare, nydanare och antikhandlare som alla har chans att ta emot ett av de tre pris som delas ut på galamiddagen på Victory Hotel den 14 februari.

Nominerade 2014

Årets antikaffär. En affär som genom sin presentation, sitt sortiment och sin verksamhet parat med innehavarens kunskap eller affärens service är något utöver det vanliga.

  • J P Willborg: Mycket kunnig specialist på antika mattor, som gjort både svenska och internationella utställningar. Har en stor betydelse för mattornas ställning i Sverige. 
  • Naeslund Antikviteter: Skapar estetiska mässmontrar med både klassiskt och målat i originalskick, tillsammans med lite utländskt konsthantverk. Allt med god känsla.
  • Bacchus Antik: Michael Strömquist har utvecklat jugendintresset i Sverige, inom både keramik och belysning. Har ett brett utbud av möbler och konsthantverk, och har även expanderat sin verksamhet.

Årets samlare. En person som stått för något speciellt i sitt samlande av konst, antikviteter, designat eller vintageföremål.

  • Thomas Lindblad: En genuin samlare av svensk plast, som även gett ut en bok i ämnet. Samlar också på Sigvard Bernadottes industridesign, svenskt funkisglas och hushållsföremål av rostfritt stål.
  • Sten Torstensson och Patrik Stridh: Vars stora samling om cirka 500 tomtar från olika decennier visas på Nordiska Tomtemuseet i Mellerud. Den äldsta är från 1800-talet. 
  • Arne Johansson: Har skapat en fantastisk samling med cirka 80 Hagström-gitarrer, tillverkade av AB Albin Hagström i Älvdalen. Samlingen har nyligen förvärvats av Dalarnas museum efter en insamling.

Årets nydanare. En person eller ett företag som genom sina insatser på senare tid har tillfört konst- eller antikmarknaden något alldeles speciellt eller gjort något nydanande.

  • Magasin 3 i Frihamnen, Stockholm: Framstående institution för den samtida konsten i Sverige. Har visat och lyft upp flertalet av de ledande nutida konstnärerna i hela västvärlden.
  • Eva Seeman och Helena Smedberg, Bukowskis: Duon har nosat rätt på trender som få andra i branschen, och lyft fram en rad framstående formgivare från 1900-talet, som dessförinnan fallit i glömska.
  • Jan-Erik Öhgren och Brösarpsmässan: Har utvecklat intresset för möbler och konsthantverk i originalskick. Allt samlat på en mässa under 20 år, där endast originalskick tillåts.

Årets jury för The Collector´s Awards:
Fabian Arnheim-Olofsson, Uppsala Auktionskammare
Joakim Bengtsson, Helsingborgs Auktionsverk
Ralph Bengtsson, Kanonauktioner och The Collector’s Hotels
Erik Edelstam, Edelstam Konst & Antikviteter
Anette Granlund, Bukowskis
Lars-Yngve Johansson,  LY Johansson Smycken & Antikviteter
Jörgen Martinson, Probus Auktioner
Peder Lamm, programledare
Sonia Nilsson, Epok Antik
Pontus Silfverstolpe, Barnebys.se
Winston Håkanson, Bonnier Antik & Livsstil, juryns ordförande

För mer information: Göran Ekberg, projektledare, goran.ekberg@stockholmsmassan.se tel: 08-749 43 06