Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies här

Line Depping är 2014 års vinnare av Formex designpris Nova

Juryns motivering lyder: Line Depping tilldelas Nova-priset 2014 för sin självklara och estetiskt säkra design. Hennes formspråk är avskalat och tydligt förankrat i en klassisk, skandinavisk tradition, något som även gäller för många andra samtida, nordiska designer, men som få behärskar lika fullt ut som Line. Vid första anblicken kan hennes objekt tyckas enkla, men ju mer man bekantar sig med dem desto uttrycksfullare och intressantare blir de. Som modernisten Mies van der Rohe myntade: ”Less is more”.

– Jag är glad och ödmjuk över att juryn valt mig till vinnare av Nova-priset. Det betyder mycket att mitt arbete blir sett och erkänt, säger Line Depping.

Line Depping är från Danmark och driver sedan 2007 en designstudio i Köpenhamn. För Line Depping är det viktigt att ha en bra orsak till att skapa en ny möbel; det är en möjlighet att utöka ett objekt med något som gör det mer användbart. Uttrycket är enkelt och betoningen på funktion omfattar även plats för oordning i ordningen, detta för att kunna inrymma de stökiga aspekterna av livet. Fokus ligger speciellt på material. Hon arbetar huvudsakligen med trä, men för ofta in andra kontrasterande material. Genom att kombinera olika material skapar hon en spänning mellan de olika texturernas egenskaper

Novajuryn består av Pascale Cottard-Olsson, producent och gallerist, Lotta Lewenhaupt, journalist och författare, Kerstin Wickman, professor i designhistoria, Louisa Hammarbäck, chefredaktör, Plaza Interiör och Christina Olsson, projektchef Formex. Gästjurymedlem är Petrus Palmér.

Vinsten utgörs av två parallella utställningar – en på vårens Formexmässa samt en på Gallery Pascale, där allmänheten också får möjlighet att se och köpa vinnarens produkter, ett reportage i Plaza Interiör samt en aktivitet till ett värde av 50 000 kronor. Designpriset Nova arrangeras i samarbete med inredningstidningen Plaza Interiör och Gallery Pascale.

Tidigare vinnare av Formex designpris Nova är Hanna Hedman och Simon Klenell, Sverige, år 2011, Mari Isopahkala från Finland år 2012 och i fjol Mattias Stenberg, Sverige.

Mer om Line Depping

Ålder: 35 år
Utbildning: Utexaminerad från Danmarks Designskole 2007
Ett urval av tidigare utställningar och utmärkelser:
2014 – Samlingsutställning Mindcraft14, Milano 2014
2013 – Pris för projektet ”Wood box experience” från Statens kunstfond i Danmark
2011 – Förstapris i Bodum Design Award tillsammans med Jakob Jørgensen
2007 – Förstapris i tävlingen Premio Vico Magistretti arrangerad av De Padova och Designboom

Kan du beskriva ditt formspråk, din design?
Jag försöker göra mina skapelser så enkla och självförklarande som möjligt – samtidigt ska de ha ett mänskligt uttryck. På så sätt blir det mer tydligt att de är till för att användas av människor.
Det är viktigt för mig att ha en klar bild av vilket ändamål produkten är ämnad för. Mitt mål är att andra ska kunna se att utgångspunkten i mina produkter är hämtad från verkliga livet, från hur vi faktiskt lever. Det ska inte bara vara en färdig, fin produkt, utan den ska framkalla en längtan efter att verkligen användas i vardagen. Man ska inte vara tvungen att ändra något, utan den ska passa in direkt – passa in i vardagen oavsett om vardagen är kaotisk, stökig, lugn eller välordnad.

Hur jobbar du?
För mig är det viktigt att använda händerna när jag tar fram ny design. Jag gör alltid prototyper antingen i det slutliga materialet eller i papp. Då vet jag att alla proportioner och detaljer blir rätt.

Inspiration?
Jag är mycket intresserad av egenskaperna hos olika material. Jag tycker om att arbeta med spänningen mellan olika material. Mellan sträva och lena, billiga och mer förfinade, materialets egen färg och den artificiella.

http://linedepping.dk/

För mer information och bilder besök www.formex.se/press eller kontakta:
Christina Olsson, +46 8 749 44 28, christina.olsson@stockholmsmassan.se
Lotta Signeul, +46 8 749 43 36, lotta.signeul@stockholmsmassan.se

Formex arrangeras av Stockholmsmässan och äger rum två gånger per år. Mässan är Nordens ledande mötesplats för nyheter, affärer, trender, kunskap och inspiration inom inredningsbranschen. Formex välkomnar 850 utställare, 24 000 fackbesökare och 950 medierepresentanter.