Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer i vår cookiepolicy »

Nomineringarna klara för Collectors Awards 2015

Nu är nomineringarna klara för de nio samlare, nydanare och antikhandlare som har chansen att ta emot ett pris vid galadrinken på Antikmässan i Stockholm den 13 februari. Av de nio nominerade utses tre vinnare.

Mitt under antikmässan i Stockholm har antikbranschen sin egen Oscarsgala. För sjätte året i rad delas The Collector’s Awards ut av Antikmässan i samarbete med The Collectors Hotels och tidningen Hem & Antik, som tar över uppdraget efter Antikvärlden. Fem vinnare kommer att utses i samband med en galadrink på Antikmässan den 13 februari. Förutom de tre priser som presenteras här intill, delar vi även ut priserna till Årets Bästa Monter på Antikmässan samt Årets Dyrgrip.

Nominerade till Collectors Awards 2015 i de olika kategorierna är:

Årets Antikaffär

En affär som genom sin presentation, sitt sortiment, sin verksamhet, innehavarens kunskap eller affärens service är något utöver det vanliga.

• Kurt Ribbhagen AB med Jan Ribbhagen – en av Sveriges mest aktiva antikhandlare med lång erfarenhet från åtskilliga antikmässor. Butiken har flyttat till mindre lokaler, men Jan är fortfarande lika engagerad.

• Engeln Antik & Diamanthandel med Eva Persson; Eva har en lång erfarenhet av antikviteter, men valde att specialisera sig på smycken. Har sedan tidigare butik i Malmö, men nu även i Lund, där hon erbjuder den typ av smycken som efterfrågas i en studentstad.

• Knutsson Antik- & Konsthandel med Bo och Fredrik Knutsson; ambitiös affärsrörelse i Vänersborg och Stockholm med allt från modern design till ett rikt urval av 1600-talsföremål. Gör alltid gedigna utställningskataloger.

Årets Samlare

En person som stått för något speciellt i sitt samlande av konst, antikviteter, design eller vintageföremål.

• M C Collection med Christer R Christensson. Motorcykeldesignmuseet i Sollentuna, som öppnade 2009, visar en förnämlig samling av mer än 100 motorcyklar som på ett eller annat sätt påverkat motorcykeldesignen.

• Sven Hagman, som har en väl definierad samling med konfektyrindustri, godis och karameller. Här finns allt från bröllops- till begravningskonfekt, fint dokumenterat i hans bok Tidernas godis.

• Grödinge Antik & Design med Johan Helmersson och Peter Norén; två väl etablerade samlare som sedan många år har specialiserat sig på keramik från Uppsala-Ekeby, och förmodligen är störst i Sverige inom sitt område.

Årets nydanare

En person eller ett företag som genom sina insatser på senare tid har tillfört konst- eller antikmarknaden något alldeles speciellt eller nydanande.

• Lars Strannegård – företagsekonom med professur vid Handelshögskolan, som framhåller att kulturen måste integreras brett för att få livskraft. Konsten gör oss till bättre världsmedborgare!

• Antikmässan på Katrinetorp med Mats Bohman. Denna populära augustimässa i de anrika miljöerna på Katrinetorp utanför Malmö hade senast över 80 utställare och kan nu räkna sig till Sveriges tredje största antikmässa.

• Bakluckeloppisar av arrangören Stockholmsmarknader – drivs av Maria Wiberg och Emma Perning sedan 10 år tillbaka. Lockar en ny publik och ger begreppet ”folkfest” en helt ny dimension.

Juryn för The Collector´s Awards 2015

Fabian Arnheim-Olofsson, Uppsala Auktionskammare

Joakim Bengtsson, Helsingborgs Auktionsverk

Ralph Bengtsson, Kanonauktioner och The Collector’s Hotels

Erik Edelstam, Edelstam Konst & Antikviteter

Anette Granlund, Bukowskis

Lars-Yngve Johansson, LY Johansson Smycken & Antikviteter

Jörgen Martinson, Probus Auktioner

Peder Lamm, programledare

Sonia Nilsson, Epok Antik

Pontus Silfverstolpe, Barnebys.se

Winston Håkanson, Bonnier Antik & Livsstil, juryns ordförande

Konferencier är TV- och antikprofilen Peder Lamm som under kvällen kommer att presentera juryn och offentliggöra 2015 års vinnare i de fem kategorierna. Kvällen startar med ett seminarium kl 17.00 där Peder Lamm intervjuar tidigare vinnare och utforskar hemligheterna bakom de fantastiska föremål som utsetts till Årets dyrgrip. Därefter följer intervjuer med årets nominerade.

Biljetter säljs till såväl seminariet som prisutdelningen på www.stockholmsmassan.se/antikmassan

För mer information besök www.antikmassan.se eller kontakta:

Göran Ekberg, projektchef för Antikmässan, 08-749 43 06, goran.ekberg@stockholmsmassan.se

Catarina Oscarsson, pressansvarig Stockholmsmässan, 08-749 43 66, catarina.oscarsson@stockholmsmassan.se