Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer i vår cookiepolicy »

Unika wearables - hybrider mellan mode och teknik – visas på Formex

Några Sveriges främsta modedesigner har tillsammans med några av världens främsta digitala utvecklare och programmerare skapat världsinnovationer inom wearables, mode med en inbyggd teknisk funktion. Resultat av detta unika samarbete visas på inrednings- och designmässan Formex, 24-27 augusti.

Tidigare i år arrangerades Fashion Hackathon med syfte att skapa en ny hybridbransch mellan mode och teknik och lösa ett samhällsproblem eller vardagsproblem genom att skapa nästa generations wearables.

- Wearable-scenen har enorm potential och kläder kan i framtiden stå för många av de funktioner som idag sköts via mobilen. Dock är wearables idag mest fokuserade på biometriska data som mäter fysiska prestationer. Vi vill med denna satsning sammanföra modedesigners med digitala utvecklare som gemensamt kan skapa innovation som har en högre modegrad och kan omfamna fler vardagsnära funktioner än vad som finns på marknaden idag, säger Elin Frendberg, CEO, Swedish Fashion Council, en av arrangörerna för Fashion Hackathon.

Följande modemärken har tillsammans med Bontouch (Digital design/programmering) Future Fashion (Smart materials), Neue Labs (Programvara), KTH (programmering och kreativ idé) skapat sex unika prototyper:

H&M: Ett uppkopplat plagg som sammanför en artist eller idrottare med dess publik. Ett plagg som kan få feedback och pepp från sin publik inför/under eller efter en prestation eller framträdande och sända ett tack tillbaka. Clapapp

Lazoschmidl: Byxor som är kopplade till en dejtingsajt (ex Tinder eller Grindr) och ger en elstöt på rumpan när någon visar intresse för en.

De Moy: Ett strandplagg som meddelar sin bärare när ens barn går i vattnet med hjälp av en ankelband på barnet.

Uniforms for the Dedicated: En kostym med printat ljus under kavajslaget, ärmarna eller byxslagen som är osynliga under dagen men som kan fällas upp i mörker vilket skapar högre trafiksäkerhet för cyklister och fotgängare. Nightlight

Reschia: Skor som kan guida sin bärare att visa vägen ex vid synnedsättning, smart fabric som reglerar temperatur, medmera.

Naim Josefi: En keps som reglerar temperatur, höjer värmen vid kyla och sänker den i varmt klimat.

Se filmen här: https://youtu.be/k3CkI37y28Q

Andra arrangörer bakom Fashion Hackathon är Digitzing Fashion, Silicon Vikings, FutureFashion.org, Neue Labs och Bontouch.

Nästa Formex äger rum 24-27 augusti 2016 på Stockholmsmässan.

För mer information besök www.formex.se eller kontakta:
Christina Olsson, +46 8 749 44 28, christina.olsson@stockholmsmassan.se
Catarina Oscarsson +46 8 749 43 66, catarina.oscarsson@stockholmsmassan.se

Formex arrangeras av Stockholmsmässan och äger rum två gånger per år. Mässan är Nordens ledande mötesplats för nyheter, affärer, trender, kunskap och inspiration inom inredningsbranschen. Formex välkomnar 900 utställare, 24 000 fackbesökare och över 850 medierepresentanter.