Pressmeddelande

Summer Design Week bjuder på det bästa av skandinavisk design just nu

Mellan den 17 och 23 augusti pågår Summer Design Week i Stockholm. Här visas ett urval av det allra senaste från den skandinaviska designscenen blandat med klassiker. Produktlanseringar, utställningar och workshops är några av de aktiviteter som besökaren kan välja att delta på under säkra förhållanden med begränsat antal platser på respektive event.

Summer Design Week grundades för tre år sedan av Stockholm Design Events. Team Formex koordinerar veckans eventkalender där alla aktiviteter samlas för att lätt skapa en överblick kring vad som händer på stan i samband med Formex augusti-upplaga. Till skillnad från Stockholm Design week, som pågår samtidigt som Stockholm Furniture & Light Fair i februari varje år, så är det detaljhandeln som står i fokus under Summer Design Week. Här möts branschen i form av inköpare, formgivare, producenter, arkitekter, kreatörer, konstnärer, hantverkare och journalister.

– Vi har märkt att alla de tusentals människor som kommer till regionen för att delta på Formex gärna spenderar tid i Stockholm. Det här gynnar turistnäringen i staden genom hotellnätter, restaurangbesök och besök till designbutiker och muséer. Vi lanserade för tre år sedan därför en ny design-vecka för att tydliggöra var på stan det händer grejer kopplade till design, retail och inredning för att boosta branschen säger Lotta Ahlvar, concept and product owner för Formex och drivande i Summer Design Week, och fortsätter:
 
– I år är allt annorlunda på grund av Covid-19, men vi tror att Formex och Summer Design Week är viktigare än någonsin. Retailbranschen var redan hårt utsatt innan Corona slog till men det värde som finns i det fysiska mötet går inte att ersättas med digitala lösningar. Det tror jag vi alla kan skriva under på efter den här våren. Det är därför otroligt inspirerande att se alla dessa aktörer som under säkra förhållanden nu bjuder in till sina olika aktiviteter runt om på stan under Summer Design Week, med fokus på att stötta branschen och alla dess människor genom denna kris, menar Lotta Ahlvar.

Tre höjdpunkter ur programmet

Misschiefs Takeover
I ett gammalt tvätteri på Östermalm kan du under två månader nu besöka Misschiefs Takeover. Här har den fantastiska lokalen på 500 kvm transformerats till en temporär konstnärsstudio där 20 utvalda kvinnliga konstnärer och formgivare kommer finnas på plats och arbeta varje dag. Här visas också originalobjekten från Misschiefs-utställningen som visades under Stockholm Design Week i februari. Misschiefs Takeover är öppen för allmänheten och besökaren kan handla direkt av konstnärerna på plats och se hur de arbetar. Här har bland annat konstnären Emma Dominguez gjort en kraftfull installation på fönstren inne i lokalen där hon har fotografier på kvinnorna som under 20 års tid arbetade i tvätteriet. När solen kommer in genom fönstret speglar sig tvätterskornas ansikten och händer i rummet. 

– Denna Coronatid öppnar nya möjligheter och skapar nya broar mellan konst och privata aktörer som det fastighetsbolag som nu stöttar vårt projekt och som på grund av dessa omständigheter plötsligt har tillgång till fler tomma lokaler. Det finns ett stort behov för en större mångfald inom kulturen med mer hands-on upplevelser både för publiken och skaparna. Vi behöver tillsammans skapa ännu fler platser där folk kan mötas, utbyta idéer och bygga nya samarbeten. Vi hoppas att Misschiefs ger en positiv impuls och inspirerar andra, säger Paola Bjäringer, designproducent, kurator och grundare av Misschiefs.

Auktionsverket visar ny samtida design

Under Summer Design Week 2020 presenterar Auktionsverket en unik utställning med ett antal objekt formgivna av Alumni-elever från några av Sveriges ledande designskolor. Objekten kommer sedan säljas på auktion under veckan. Det är Beckmans, Svensk Form och Ung Svensk Form som i ett samarbete med Stockholmsmässan tagit initiativ till denna utställning och auktion med syfte att visa upp några av Sveriges nyetablerade formgivare som tog sin examen mellan åren 2015-2020. 

Bukowskis x Summer Design Week
Bjud på spännande designföremål och unika konsthantverk i en auktion online innehållande föremål från 19 kända och etablerade formgivare, som på olika sätt uppmärksammats och belönats för sitt arbete såväl i Sverige som internationellt. Föremål i olika typer av material, vissa unika och andra som varit i produktion. Föremål utförda i olika tekniker; munblåst glas, drejad keramik, återvunnen handvävd textil, formade träslag, stål och järn. Former som fascinerar. Några namn att nämna bland flera är Jenny Nordberg, Aia Jüdes, Nick Ross, Färg & Blanche, Fredrik Paulsen, Åsa Jungelius och Folkform. Auktionen lanseras på Bukowskis.com den 17 augusti kl.10.00 och avslutas den 26 augusti 2020.  Se föremålen på www.bukowskis.com

Events, adresser och öppettider

För att ta del av hela eventkalendern, adresser och öppettider för Summer Design Week besök: https://www.stockholmdesignweek.com/

– Summer Design Week kommer vara betydligt mindre i år av naturliga skäl, men det som erbjuds under kommande vecka är verkligen av hög kvalité. Vi tror och hoppas att Stockholm kommer sjuda av aktivitet från leverantörer och inköpare under veckan med en energi som vi alla behöver just nu, avslutar Lotta Ahlvar.

För frågor vänligen kontakta:

Elin Lervik, presskontakt Stockholmsmässan, elin.lervik@stockholmsmassan.se, +46 (0)760 12 88 00