Detaljerna som stärker varumärket

Varje detalj i montern påverkar hur kunden uppfattar ditt varumärke. Här berättar Pärlans konfektyr om tänket som har gjort deras monter prisbelönt. Dessutom ger experten de bästa tipsen hur du stärker ditt varumärke på mässan.

När Pärlans konfektyr ställer ut på Bak- & Chokladfestivalen och Formex flyttar hela deras atmosfär in i montern. Deras nisch är kolor som tillverkas på gammeldags vis.

– Ett besök hos oss ska vara som att komma till vår butik och kolafabrik på Södermalm. Även om förutsättningarna på en konsument- och branschmässa ser olika ut återskapar vi alltid hela Pärlans koncept i montern, säger Pärlans konfektyrs VD och grundare Lisa J Ericson.

På så vis är Pärlans konfektyr ett bra exempel på hur du som utställare kan tänka för att stärka ditt varumärke på mässan, menar varumärkesstrategen Jenny Burman på PR-byrån Cohn & Wolfe.

– Mässan är ett bra tillfälle att låta folk uppleva ditt varumärke med alla sina sinnen, säger hon. Det är den helhetsupplevelse kunden får i montern som avgör hur varumärket uppfattas. Allt från valet av papper till färger och bemötande spelar roll.

Ett vanligt misstag bland utställare är enligt Jenny att de ofta nöjer sig med att exponera sin logga och några fraser som representerar företaget. Att ”informera” om sitt varumärke stärker det sällan.  

– Det ger ingen känsla, säger hon. Ska du stärka ditt varumärke måste du skapa en känsla hos kunden.

Pärlans konfektyr, som nyligen vann pris för bästa monter, har kolans storhetstid på 30- och 40-talet som inspirationskälla i sitt identitetsskapande.

– Utmaningen för oss är att balansera flärd och hantverk när vi förmedlar vårt varumärke, säger Pärlans konfektyrs kreatör Fia Vågebrant. Vår kola är dyr jämfört med vanligt lösgodis så det ska framgå att den är ett hantverk. Med det sagt får den ändå inte presenteras för exklusivt. Ingen ska uppleva att kolan är för fin för dem.

40-talets inredning och musik tar plats i Pärlans monter för att återskapa samma känsla som i butiken. Att få in företagets färger i montern är det första steget i att lyfta varumärket. Väggarna och delar av inredningen målas i en palett av dova gröna nyanser. Till det adderas fotografier på butiken och stämningsfulla motiv.

En genomarbetad monter är däremot inte samma sak som att maxa den med budskap. ”Kill your darlings” är Jennys råd till de som vill stärka sitt varumärke på mässan.

– Våga hålla det enkelt i stället för att berätta allt direkt. När du interagerar med besökarna kan du utveckla vad företaget står för, säger hon och fortsätter:

– Att vara med på en mässa bör ses som en investering. Gör det mesta av den investeringen genom att visa upp ditt varumärke på ett genomtänkt, kreativt sätt. Och glöm inte att mäta om resultatet motsvarar dina förväntningar.

-----

Experten tipsar: Så stärker du ditt varumärke på mässan

1. Bestäm hur varumärket ska uppfattas. Vilka egenskaper tillskriver du det? Det kan till exempel vara lyxigt, trendigt eller innovativt. Låt egenskaperna styra vilka material, aktiviteter och vilken inredning som formar montern. Har du exempelvis en miljönisch? Skapa en grön oas av naturmaterial.

2. Tänk kreativt. Nöj dig inte med en stor logotyp eller att klä väggarna med företagets värdeord. Försök i stället hitta något unikt som synkar med varumärket. Små detaljer kan göra att företaget sticker ut. Ett bra exempel är den utställare som på en fastighetsmässa full av mörka kostymer skapade en snackis genom att låta alla anställda bära knallgula Dr. Martens kängor.

3. Låt kunden uppleva varumärket med flera sinnen. Fördelen med en mässa är att besökarna kan lära känna ditt varumärke med både hörsel, syn, smak och doft. Har du en ätbar produkt är det givet att låta kunden uppleva varumärket med smaklökarna. Vilka sinnen kan du använda dig av för att stärka ditt varumärke?