Hitta rätt syfte med din monter

Varför ställer du ut? Det är en av de första frågorna du ska ställa dig när du börjar planera utformningen av din monter. Är det produktförsäljningen eller kanske mötet du vill sätta i centrum? Malin Marceau på Stockholmsmässans designavdelning tipsar dig om hur du ska tänka beroende på vad ditt fokus är.

Hur ska jag tänka om syftet är att sälja produkter?
– Se till att besökarna har en bra insyn i montern, även på håll. De ska kunna se produkterna från gången. Satsa på en monteryta med öppna sidor och använd en stor, tydlig display där du visar upp någon av produkterna. Och inte minst – använd mycket ljus. Punktbelys de produkter som du vill att ögat ska dras till, säger Malin Marceau.

Handlar det om att lansera en ny produkt renodla montern genom att ta bort inredning som stör och lägg stort fokus på produkten som ska lanseras, tipsar Malin.

– Om den ännu inte finns någon fysisk produkt att visa upp jobba med lockande textbudskap.

Om mitt mål är att exponera företagets varumärke för besökarna?
– Då gäller det att skapa en känsla i montern om vad företaget står för. Rent konkret kan det handla om att visa upp företagets färg och form på ett helomfattande sätt. Våga sätt färg på väggar och golv!

Ett annat tips är att jobba efter ett tema.

– Utgå från produkten du säljer. Jobbar du med trädgårdsprodukter kan du ha jord på golvet, växter och trädgårdsprodukter som du placerar på väggarna för att exponera dem på ett bra sätt.

När huvudsyftet med mässdeltagandet är att träffa kunder- hur ska man tänka då med utformningen av montern?
– Välj en inredning som lockar besökarna att komma och sätta sig i din monter. Erbjud skön sittyta, bjud på fika, locka med tävlingar och textbudskap.

Vilka missar ska man undvika när det gäller monterdesign?
– Det sämsta man kan göra är att inte tänka alls på designen. Det räcker inte med att locka besökarna med en godisskål. Konkurrensen om besökarnas uppmärksamhet är stor; så det gäller att synas. Men det behöver varken vara dyrt eller krångligt; det gäller bara att lägga tid på planeringen.