Mikael Jansson

Så får du mässan att löna sig

Hur ser man till att verkligen få Return on investment på en mässa? Här ger författaren till den färska boken Mässguru dig sina bästa tips för att lyckas maximalt på mässgolvet.

Att förbereda sig i god tid är A och O, allt tar mycket längre tid än man tror. Det säger  Mikael Jansson som arbetat med mässor sedan 80-talet och gav ut boken Mässguru– Så lyckas du som utställare, från idé till succé 2004. Nu har materialet uppdaterats och författarna har gett ut en ny version av boken, denna gång tillsammans med kommunikatören Maria Jansson.

– Det har hänt mycket de senaste åren, tidigare var mässorna mer fyrkantiga och likriktade. Idag är de tillspetsade och besökarna är mer pålästa. Utställarna har blivit bättre på att mäta effekter. Dessutom ger de sociala medierna utställare en enorm möjlighet att nå ut till besökare som inte är på plats fysiskt på mässan.

Vilka är de viktigaste tipsen från boken?
– Att tänka igenom ditt mål med mässan noga. En bra mässa krymper branschen under några dagar, vad ska det resultera i för dig? Målen styr allt du gör. Om syftet med mässan är att du ska hitta nya kunder till exempel ska du satsa på en monter med inbjudande, öppna ytor. Är ditt syfte att förmedla kunskap om en ny produkt ska du vara noga med att medarbetarna har den rätta kunskapen.

– Det är också viktigt att engagera personalen som ska vara på plats på mässan. En bra medarbetare kan rädda en dålig monter, men inte tvärtom. För att skapa ett engagemang är det betydelsefullt att alla vet varför man är på mässan, att man jobbar mot ett gemensamt mål. Involvera folk, de ska tycka att det är kul att vara med!

Hur vet man att man fått valuta för insatsen?
– Efter mässan tittar du på det mål som du satt, till exempel att träffa nya potentiella kunder. Du räknar på hur många sådana möten du hade under mässan och så funderar du på vad du hade varit beredd att betala för att få till dessa möten. Då kan du räkna ihop ett ekonomiskt värde på intäkterna minus kostnaderna. Detta är ingen absolut sanning, men det ger spännande interna diskussioner hur mycket man hade betalat för att uppnå ett visst mål, plus att det ger en fingervisning av ditt ROI.

Hur drar man bäst nytta av sociala medier som utställare?
– Låt besökarna vara med och tycka till inför mässan om exempelvis vilka seminarier ni ska bjuda på. Gör ni besökarna till medskapare kommer de garanterat gå på mässan. Under mässan kan du få besökarna att sprida vidare ditt budskap. Om du till exempel vill lansera en ny stol ordna en instagramtävling där besökarna tar en selfie i stolen. På så sätt både aktiverar du besökarna och så får du fler att se produkten.

VINN boken Mässguru Så lyckas du som utställare, från idé till succé – vi lottar ut tre ex av boken om du svarar på vilket känt varumärke som visades upp på Stockholmsmässan för första gången 1965. PPSST- ledtrådar hittar du på stockholmsmoten.com: mejla ditt svar till letsmeet@stockholmsmassan.se senast 27 april.