Zorn-utställning

AKRIV 2020
Antikmässan presenterar: Världens största Zorn-utställning

Antikmässan har i år glädjen, att tillsammans med Mollbrinks Konst, presentera den sannolikt största och mest kompletta utställningen med samlingar av Zorns etsningar, Frode B Henriksson Collection. En samling som visar en sann mästare och nationalklenod.

Runt 200 av Zorns totalt 289 grafiska blad visas upp, bland dem många rariteter. Utställningen, som är placerad vid ingången till Antikmässan, är ett samarbete med Mollbrinks Konsthandel och den norske Zorn-samlaren Frode Henriksen.

I år är det 100 år sedan Anders Zorn (1860-1920) dog, vilket Antikmässan uppmärksammar genom att arrangera den hittills mest kompletta utställningen av Zorn etsningar. Etsningarna kommer till största delen från den norske Zorn-samlaren Frode Henriksens samlingar, därav namnet ”Frode B Henriksen Collection”. Men den har kompletterats med ett fåtal sällsynta grafiska blad från Zornmuseet i Mora.

Zorn Kusinerna
"Kusinerna", 1883, extremt ovanlig

Mollbrinks Konst har arbetat med Zorns etsningar sedan 1957 och är marknadsledande på hans grafik. Johan W Hauffman, utställningsansvarig på Mollbrinks Konst i Uppsala, kurerar utställningen och är själv en riktig Zorn-entusiast.

– Det här är en unik möjlighet för besökarna! En utställning av denna kaliber har sannolikt inte gjorts tidigare. Vanligtvis på en utställning kanske det visas ett 10-tal etsningar. Att nu kunna visa en näst intill komplett samling är unikt. Här kan man se omkring 200 etsningar, säger Johan W Hauffman och fortsätter:

– Några av etsningarna som visas är tryckta i endast ett exemplar, andra i extremt få exemplar och har dessutom inte varit ute på marknaden tidigare. Att en del av etsningarna dessutom är till försäljning är även det extremt ovanligt.

Zorn En skål i Idun II
"En Skål i Idun II", 1893, extremt ovanlig

Sveriges främsta konstnär
Anders Zorn får idag ses som Sveriges genom tiderna främste konstnär, känd för såväl sina fantastiska målningar som sina banbrytande etsningar. Alla känner vi säkert till hans många nakenstudier på lokala kullor från hans bostadsort Mora. Men det betydligt färre vet är att han även är en internationellt erkänd porträttmålare som avbildade flera av dåtidens celebriteter. Däribland tre amerikanska presidenter, varav Theodore Roosevelt kanske är den mest kände.

Etsningstekniken lockade lite extra
För Zorn var ingen teknik främmande och han rörde sig fritt mellan oljemåleri, akvareller och laveringsteknik. Men det som specifikt kom att locka honom lite extra var etsningstekniken, vilket också i hög grad bidrog till hans stora framgång. Med Rembrandt som förebild skapade han en teknik där han med skurar av streck trollade fram motivet och en enig expertis kunde tidigt konstatera att Rembrandt nu fått en värdig konkurrent.

Zorn Modersglädje
"Modersglädje", 1983, raritet

Johan, vad gör Zorn unik som konstnär?
– Om man tittar på hans akvarellmåleri, exempelvis hur han målar vatten, finns det ingen som mäter sig med honom. Många förknippar ju Zorn med nakna kullor, men det är en väldigt liten del av hans produktion, det han är mest känd för är ju porträtten som var det han tjänade pengar på och gjorde honom så framgångsrik. Han var otroligt skicklig på att skildra ansiktsuttryck och ljussättning.

Berätta lite om Zorns grafik, som vi ju får se i den här utställningen!
– Dels är det en komplicerad process att göra en etsning, och man brukar säga att konsthistorien har två riktigt stora mästare på området: Rembrandt och Zorn. För Zorn var grafiken ett komplement till måleriet, och bidrog till hans framgång eftersom de grafiska bladen kunde säljas i stora upplagor till dem som inte hade råd med målningarna. Ett tag handlades Zorn-etsningar som värdepapper. När man tittar på dem så ser man ett enormt fint hantverk, att med hjälp av enbart svart färg kunna skildra ett gnistrande vitt leende eller fukten i ögonen är helt enastående.

Zorn Cigarettrökerska II
"Cigarettrökerskan II", 1891, raritet

Anders Zorn, 18 februari 1860 – 22 augusti 1920
Anders Zorn föddes i Mora 1860 och redan i tidiga år visade han tydliga tecken på konstnärlig talang. Vid 15-års ålder sökte han in till Konstakademien i Stockholm och blev antagen.

Zorns stora genombrott kom på elevutställningen år 1880 med akvarellen ”I sorg” (Nationalmuseum) Under de följande åren blir Zorn också internationellt uppmärksammad och hans rykte som porträttmålare sprids. Hans akvarellmåleri når under 1880-talets sista år sin absoluta höjdpunkt, bland hans mest kända verk från perioden är ”Törnsnåret” (Zornmuseet) och ”Sommarnöje” (privatägo).

År 1896 bosatte sig makarna Anders och Emma Zorn i Mora. Detta medförde ett ökat intresse för hembygden, vilket kom att speglas i hans måleri. Av konstnärens många motiv från Moratrakten och dess urgamla traditioner var "Midsommardansen", (Nationalmuseum) en av de målningar som Zorn själv värderade högst. Anders Zorn avled i Mora den 22 augusti 1920. Han är begravd på Mora Kyrkogård.

Zorn Omnibus
"Omnibus", 1892, mycket ovanlig

Vad är en etsning?
Etsning är en grafisk teknik som till skillnad från bl.a. torrnålsgravyr och ett flertal andra tekniker använder syror för att skapa motivet i tryckplåten. Grundprincipen för en etsning är att plåten, oftast kopparplåt, täcks med en syrabeständig grund av t.ex. vax. Bilden som består av linjer ristas nu i grunden av vax med en stålnål så att kopparytan blottas. På de ställen där vaxet avlägsnas fräter, d.v.s. etsar, syran ner i kopparen och blir till linjer.

Olika syror har olika egenskaper och från början använde Zorn likt Rembrandt och sin lärare Axel Herman Hägg det sk. holländska badet. Vilket är en kombination av syror som ger exakta linjer. Zorn kom senare att föredra salpetersyran som kräver större försiktighet då den både verkar snabbare och etsade både linjens sida som botten. Resultatet är en bredare, djupare och grövre linje, vilket passade Zorns skapande.

Zorn Lektyr
"Lektyr", 1893, extremt ovanlig

Anders Zorn utförde 289 olika motiv:
• 168 porträtt
• 42 genrestudier
• 79 naketstudier

Etsningarna är indelade i en femskalig uppdelning baserad på tillgänglighet, dvs. hur ovanliga motiven är på marknaden.
• Raritet
• Extremt ovanlig
• Mycket ovanlig
• Ovanlig
• Ej ovanlig