Pressmeddelande

Byggkeramik en inspirerande utmaning för Sveriges arkitekturstudenter

Ett återkommande och uppskattat inslag på Nordbygg är materialutmaningen Nya ögon på... En tävling som riktar sig till Sveriges arkitektstudenter och där det vinnande bidraget realiseras i full skala på Nordbygg. När inbjudan till arkitektstudenterna nu går ut är materialet i fokus byggkeramik. Bakom står Stockholmsmässan och Byggkeramikrådet med stöd av Sveriges Arkitekter. Tävlingen innebär att studenterna ska skapa ett café av byggkeramik. Det vinnande bidraget kommer att uppföras på Nordbygg där det kan användas av alla utställare och besökare.

Arkitekttävlingen Nya ögon… arrangeras i år för sjätte gången och materialet i fokus är byggkeramik. Tidigare har studenterna fått tampas med trä, stål, glas, betong och plast.

– Tävlingen är ett unikt tillfälle för Sveriges blivande arkitekter att få kunskap om olika material och dess möjligheter, säger Nordbyggs projektchef Peter Söderberg. Och det är alltid mycket spännande att få se bidragen när de presenteras, konstaterar han.

Inspirationsseminarier
Keramik är ett miljövänligt och hållbart material som under tusentals år använts vid byggnation. På senare år har det kommit att utvecklas på ett genomgripande sätt, tack vare nya tillverkningsmetoder, råvaror och design.

I samband med att tävlingen inleds arrangeras ett inspirationsseminarium där studenterna ges kunskap om materialet byggkeramik. Dess historia, egenskaper, möjligheter och teknik.
Seminarierna genomförs på ett flertal av landets arkitektutbildningar. En filmad version av föreläsningen kommer att vara tillgänglig på Sveriges arkitekters hemsida från början av oktober.

Juryn består av Peter Söderberg, projektchef Stockholmsmässan/Nordbygg, Ralf Jerad, VD, Byggkeramikrådet, Helena Glantz, arkitekt SAR/MSA, Urban Design. (Vinnare av Stora Kakelpriset 2017. Utsedd av BKR samt Marcia Harvey Isaksson, inredningsarkitekt MSA utsedd av Sveriges Arkitekter.

För mer information, kontakta:
Peter Söderberg, projektchef Nordbygg, 08-749 43 93, peter.soderberg@stockholmsmassan.se
Katarina Silfverswärd Wintzell, kommunikationsansvarig på Byggkeramikrådet, BKR, 070-587 56 70, katarina@bkr.se