Pressmeddelande

Sverige, vi har ett resultat: Exoskelett vinner Nordbyggs Guldmedalj 2021

Nordbyggs Guldmedalj 2021 kammades hem av HA EXO-O1 Exoskelett – en innovation från Hilti. Bakom tävlingen står Nordbygg och Svensk Byggtjänst som varje år delar ut guldmedaljen för föregående års mest innovativa produktnyhet.

Av tio nominerade bidrag i ett tufft startfält korades slutligen Hiltis HA EXO-O1 Exoskelett till byggbranschens mest innovativa produktnyhet 2021.

Exoskelettet fungerar som en stödstruktur för överkroppen där armarnas vikt förs ner på höfterna med hjälp av kabelbaserad mekanisk teknik. Användarens egen styrka förstärks, vilket gör att risken för belastningsskador minskar.

Juryns motivering:

Med detta val vill juryn lyfta en social hållbarhetsaspekt, nämligen arbetsmiljö och säkerhet. Hiltis exoskelett för arbete ovanför axelhöjd har potential att förbättra arbetsmiljön för många. Det ska minska risken för förslitningsskador och öka möjligheten till ett längre yrkesliv. Med exoskelettet blir inte byggnadsarbetarens fysiska styrka avgörande för att klara arbetsmomenten och därmed bidrar det också till ett mer jämställt yrkesliv. För arbetsgivaren kan det bidra till friskare medarbetare med lägre sjukfrånvaro som resultat.

Juryn består av Anna Göth, redaktör för Byggkatalogen på Svensk Byggtjänst, Anna Ryberg Ågren, vd för Byggmaterialindustrierna, Björn Florman från Materialbiblioteket och Peter Söderberg, projektledare för Nordbygg på Stockholmsmässan.

Ser signalvärde
På grund av coronapandemin kunde Guldmedaljen inte delas ut på Nordbyggmässan, som annars hade arrangerats i april i år. Vinnaren meddelades istället digitalt via länk och mottog beskedet med glädje.

– Årets guldmedalj är oerhört glädjande! Innovation är en del av i Hiltis DNA och nomineringen blir ytterligare en bekräftelse på vår övertygelse att fortsätta investera, utveckla och ligga i framkant när det gäller byggbranschens arbetsmiljö och kundorienterade lösningar, säger Fabio Pedrazzi, marknadsdirektör, Hilti Svenska AB.

Han ser Exoskelettet EXO-O1 som en viktig satsning för att göra byggindustrin mer hållbar och att det finns ett starkt signalvärde i att fortsätta fokusera på byggbranschens arbetsmiljö..

Stort fokus hållbarhet
Nordbyggs Guldmedalj är en tävling för att kora årets mest innovativa produktnyhet inom byggbranschen. Tio nominerade bidrag tävlar varje år om titeln och tävlingen arrangeras i samarbete mellan Nordbygg och Svensk Byggtjänst. De flesta av årets bidrag hade någon form av hållbarhetsaspekt.

– Utmärkande för årets kandidater till Guldmedaljen är två dimensioner av hållbarhet. Dels gå mot fossilfria produktionsmetoder i strävan att nå de allmänna klimatmålen, dels initiativ till en mer hållbar arbetsmiljö för den enskilde utföraren, säger Peter Söderberg, projektledare, Nordbygg.

– Det är tydligt hur allt fler går mot cirkulärt tänkande både i produkt och förpackning. Det är positivt att medvetenhet och efterfrågan ökar och att detta speglas i årets startfält, säger Anna Göth, chef för Byggkatalogen på Svensk Byggtjänst och jurymedlem för Nordbyggs Guldmedalj.

Årets nominerade bidrag:
– Tarketts golv iQ Natural – världen första plastgolv med bio-attribuerad vinyl och biobaserad mjukgörare.
– Vibrationsklockan HavWear av Reactec – vibrationsklocka som mäter exponeringen av vibrationer och larmar vid farliga nivåer.
– Isoleringen STEICOflex av Ängmogruppen – miljövänlig isolering av träfibrer gjort av rester från sågverk och gallring av tallskog.
– Magna Glaskeramik från Hallindens Granit – återvunna glasflaskor som kan användas som inredning i både interiöra och exteriöra miljöer.
– Biobetong från Abetong – klimatförbättrade betongelement.
– Listjiggen från Noridé – verktyg för enklare gersågning av taklister.
– Uponors kabelskydd Snipp & Snapp – delbara kabelskyddsrör med snäppkoppling som är tillverkad till 100 % av återvunnen plast.
– Wood Tube – klimatsmarta reglar av papper för byggnation av innerväggar och möbelstommar.
– Hilti Exoskelett – exoskelett för byggnadsarbetare som förebygger belastningsskador.
– LESS från Wienerberger – ett fasadtegel med lägre vikt och materialanvändning med samma mått och utseende som en traditionellt slagen dansk tegelsten.

Läs mer om de nominerade bidragen här:
https://omvarldsbevakning.byggtjanst.se/nordbyggs-guldmedalj-2021

Faktaruta
Om Nordbyggs guldmedalj för årets mest innovativa produktnyhet
Nordbyggs Guldmedalj delades ut för första gången år 2010 och har sedan dess tilldelats en lång rad olika innovationer. Förra årets medalj gick till ECO-Betong från Swerock - en klimatförbättrad betong där delar av cementen ersatts av slagg, en restprodukt från stålindustrin vilket minskar koldioxidutsläppen från tillverkningen.