Trenderna som maxar montern

Vi har spanat efter trender på Stockholm Furniture & Light Fair. Vår designer Mikael Åstrand tipsar hur du använder dem på bästa sätt för att få ut så mycket som möjligt av din monter.

En väl genomtänkt monterdesign är en av de viktigaste delarna för ett framgångsrikt mässdeltagande. Vi gav oss ut på vår egen möbelmässa och spanade efter de senaste trenderna – och fastnade för rum i rummet, hål i väggar och installationer i luften.

Stockholmsmässans designer Mikael Åstrand vet hur viktigt det är med designen av montern och hur du på bästa sätt får ut ditt företags budskap. Förra året arbetade han bland annat med den stora montern på entrétorget under Formex. Även i år är mässans designgrupp anlitad för samma jobb. Mikael märker hur deras uppdrag blir allt mer utmanande.
– Ja, vi får stort förtroende. Vissa utställare vill att vi följer med till andra städer och gör deras montrar där.
 
Vi bad Mikael ge oss sina tips kring de senaste trenderna:

1. Hål i vägg.
I takt med att montrarna får fler väggar som dessutom blir högre kan vi se att det blir vanligare att jobba med utskurna delar i dem. Hål ger både perspektiv och öppenhet.
 
Tips från Mikael:
– Har du flera väggar i en monter skapar en utskuren del en viss kontakt mellan ytorna. På så sätt håller man samman monterns olika delar. Och behövs avskildhet så går det att ha en glasskiva i öppningen. Gör gärna monterns bakre vägg fem meter hög. Då syns montern på långt håll och har man en logga högt upp syns även den. Men missa inte att planera in en bra ljussättning för hela ytan.

2. Rum i rummet.
Fler utställare väljer att inom samma yta bygga flera olika miljöer, så att besökaren rör sig runt i olika versioner av ett företag men i samma monter.

Tips från Mikael:
– Att bilda rumslighet i montern gör att besökaren känner att hen har kommit till en specifik plats och det är något som kan vara viktigt för många olika utställare. Det kan även behövas andra typer av rum i montern, till exempel ett separat rum för möten. Glöm inte heller att hålla montern ren och prydlig. Jackor och kartonger och skräp förstör en fin monter. Bygg hellre upp ett förråd så att det går att hänga av sig och stuva undan.

3. Installationer i luften.
Att hänga upp såväl produkter som inredningsdetaljer i luften är ett grepp som har spridit sig och kan varieras i det oändliga. En del utställare rensar samtidigt golvytan helt.

Tips från Mikael:
– Att få upp saker i luften kan både vara vackert och göra att montern syns bättre. Det kan vara produkter eller lampor eller något passande för temat. Jag använde till exempel paraplyer en gång, med kedjor som symbol för regn. Men att hänga upp ett ensamt paraply blir tråkigt, det krävs upprepning för att det ska kunna bli en häftig och vacker installation som syns. Att använda luften är också ett sätt att skapa synlighet och status för en produkt som normalt kanske inte syns så mycket.